70 participants de 21 EDIHs es van reunir a Bilbao per fomentar la cooperació entre hubs i abordar conjuntament els reptes globals de la digitalització.
El 25 de gener es va dur a terme al Parc Científic i Tecnològic de Biscaia la segona trobada nacional dels Centres Europeus d’Innovació Digital (EDIHs), que va reunir més de 70 representants de 21 EDIHs regionals. La primera la va organitzar ACCIÓ (L’Agència per la Competitivitat de l’Empresa) el passat 16 de maig de l’any 2023 a la seva seu com a coordinadors de la xarxa nacional d’EDIHs davant el compromís de la Comissió Europea. En aquesta ocasió, ACCIÓ, coordinadors del Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT), va organitzar la segona trobada juntament amb Grupo SPRI, l’Agència Basca de Desenvolupament Empresarial, coordinadors del Basque Digital Innovation Hub (BDIH).
L’objectiu de la jornada va ser enfortir la cooperació entre la xarxa i compartir l’estat actual d’activitat dels EDIHs un any i mig desprès de la posada en marxa del projecte, per tal d’establir línies generals per abordar els desafiaments als que s’enfronten les empreses quan volen dur a terme la transformació digital.
La trobada va començar amb la intervenció de Susana Larrea (SPRI), coordinadora del BDIH, i de Sandra Pérez (ACCIÓ), coordinadora del DIH4CAT, que es van encarregar de donar la benvinguda institucional als assistents i de presentar la jornada. A més, també va comptar amb el recolzament del Ministeri d’Indústria i Turisme, amb la presència de María Jesús García Martín, Subdirectora General de Digitalització de la Indústria i Entorns Col·laboratius.
Després de les presentacions, Victoria Sánchez Fuentes, de la Fundació EOI (Escola d’Organització Industrial) va informar els EDIHs de l’estat actual del Programa de Suport als Digital Innovation Hubs (PADIH), una iniciativa del Ministeri d’Indústria i Turisme que aspira a millorar la competitivitat de les pimes a través de l’assessorament per la implementació de tecnologies digitals. A més, es va destacar que l’inici del programa es va obrir a gener de 2023 i que, a finals del mateix any, de les 429 sol·licituds per projectes, 241 les havien presentat el Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT). El PADIH s’estendrà fins a setembre de 2025 i s’emmarca al programa Europa Digital de la Comissió Europea.
Posteriorment, David Vidal, representant de la Digital Transformation Accelerator (DTA), va presentar les últimes actualitzacions de la DTA, una iniciativa de serveis promoguda per la Comissió Europea per consolidar i ampliar la xarxa d’EDIHs a través del networking, la difusió, la cooperació i la transferència del coneixement. A través de la DTA s’aspira a augmentar la capacitat digital dels EDIH mitjançant sessions de formació, orientació i assessorament; per què aquests, a la seva vegada, puguin contribuir a la transformació digital de l’economia europea.
Durant aquesta trobada també hi va haver l’oportunitat d’exposar fins a deu casos d’èxit de col·laboracions entre EDIHs i altres agents econòmics, com empreses nacionals, internacionals o Administracions Públiques. En aquest espai, Joan Guasch, Director de Desenvolupament Internacional i Polítiques R+D+i d’Eurecat, va presentar el projecte “Automatització 4.0 per optimitzar l’encaixat de paquets flexibles de petites dimensions”.
Per la clausura de la jornada es van realitzar dos sessions en paral·lel. D’una banda, els EDIHs van poder escoltar les valoracions d’Helena Rodrigues, Project Officer de la Comissió Europea, sobre els primers 18 mesos de funcionament de la DTA i la seva continuïtat futura. També es va comentar que el DIH4CAT havia estat dels primers EDIHs a Espanya i Europa en reportar la seva activitat d’aquests 18 mesos. Sobre aquest tema va intervenir el Jesús Fernández, Project Mànager d’ACCIÓ, traslladant l’experiència del primer ‘reporting’. D’altra banda, els hubs que compten amb la qualificació ‘Seal of Excellence’ i, per tant, no reben finançament directe del programa Europa Digital es van reunir en una taula rodona, moderada per Susana Larrea. Aquí van poder intercanviar experiències i coneixements en tres temes centrals: finançament, execució de projectes i connexió europea.
A més, es va anunciar que el DIH4CAT cedia el relleu com a coordinador dels EDIH nacionals de cara a la Comissió Europea en una rutina rotatòria, després d’aquest primer any en el que es van dur a terme les dues primeres trobades nacionals dels European Digital Innovation Hubs.