El programari, basat en la intel·ligència artificial, permet conèixer quin serà el cabal d’un riu en les hores vinents o facilitar informació sobre el risc d’inundacions
La startup catalana Neurite ha creat un software basat en la intel·ligència artificial que prediu el comportament de l’aigua de les conques hidrològiques i determina a temps real aspectes com, per exemple, quin serà el volum del cabal d’un riu en les següents hores o facilitar informació sobre el risc d’inundacions o desbordaments. El software va destinat a entitats públiques responsables de la gestió de les conques hidrològiques, ja que automatitza el recull de dades i n’agilitza el procés.
Neurite ha estat beneficiària de l’ajut Startup Capital d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. La startup ha rebut 75.000 euros que podrà destinar a finançar les activitats derivades de l’execució del pla de negoci inicial, com cobrir despeses de personal, contractar serveis a tercers, invertir en material o llogar espais, entre d’altres.
Per predir el comportament de l’aigua, el programari combina dades provinents de models numèrics (captades mitjançant sensors instal·lats als rius, pluviòmetres i radars meteorològics, entre d’altres) amb algoritmes d’intel·ligència artificial. Aquests algoritmes analitzen -a través de tècniques d’aprenentatge automàtic (deep learning)- les accions de l’home, com les extraccions d’aigua pel reg, el consum humà o la producció elèctrica.
Pel CEO de l’empresa, Francesc Batlle, “el nostre software sobretot ofereix immediatesa i precisió a les entitats públiques responsables de la gestió de les conques hidrogràfiques”. “Fins ara aquestes previsions es feien a través d’altres mètodes d’anàlisi, la qual cosa era lenta i quedava de seguida obsoleta” afegeix.
Batlle recorda que “és difícil predir la gestió de l’aigua de les conques tant per les poques eines d’anàlisi que fins ara disposem com pels factors físics i humans que hi intervenen”. El software emmagatzema les dades al núvol que s’actualitzen automàticament a temps real a mesura que arriba informació nova. D’aquesta manera, explica Batlle, “tenim disponible tot el coneixement sobre el moviment de l’aigua perquè amb aquesta combinació de càlculs podem arribar a extrapolar-ho a qualsevol altre punt de la conca”.
La startup dirigeix la seva eina a organismes de gestió de l’aigua i ja ha desenvolupat una prova pilot durant el 2021 amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a una predicció de cabals a la capçalera del riu Ter que segons el CEO, “ha estat un èxit amb molts bons resultats”. Batlle afegeix que “això ens encoratja a dirigir-nos ara a altres tipologies d’usuaris com les empreses d’abastiment d’aigua, les centrals hidroelèctriques o les comunitats de regants”.
El programari es pot aplicar a qualsevol “massa d’aigua” (rius, llacs, i conques hidrològiques, entre d’altres). Segons dades de l’empresa, a Catalunya hi ha 383 “masses d’aigua”, 4.000 a l’Estat espanyol i més de 136.000 a la UE. Fundada l’any 2018 i amb seu a Barcelona, Neurite compta amb una plantilla de cinc persones. L’empresa vol introduir el seu software a altres àmbits com el de l’aplicació de la intel·ligència artificial per a la predicció de dades en l’entorn empresarial.