El programa ProACCIÓ 4.0 ha destinat ajuts de fins a 20.000 euros a 490 empreses catalanes per engegar els seus processos de diagnosi o implantació de noves tecnologies com la robòtica, la fabricació additiva, el ‘big data’ o la intel·ligència artificial.
Un total de 490 empreses catalanes han rebut 6,5 milions d’euros durant l’any 2020 per iniciar o accelerar els seus processos de transformació digital. A través dels ajuts Cupons d’Indústria 4.0 del programa ProACCIÓ 4.0, aquest mig miler d’empreses han rebut ajuts directes de fins a 20.000 euros per a l’elaboració de plans de transformació digital i la implantació de noves tecnologies com la robòtica, la fabricació additiva, el big data, la intel·ligència artificial, la realitat augmentada o virtual.
Ho ha donat a conèixer aquest dimecres el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, en el marc d’un acte virtual amb empreses catalanes per presentar la nova convocatòria d’aquests ajuts. Romero ha anunciat que aquesta convocatòria compta amb un pressupost de 2,5 milions d’euros per arribar a més de 200 noves empreses catalanes i que ja es poden sol·licitar des d’aquest dimecres en aquest enllaç.
La línia d’ajuts consta de dues modalitats:
Durant la jornada, el conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, ha assegurat que “si abans de la pandèmia de la COVID-19 la transformació digital de les empreses ja era necessària i important, ara, a més, és urgent”. Tot i així, Romero ha subratllat que “tenim un teixit empresarial que està fent aquest canvi i un país amb les capacitats per tirar endavant aquesta transformació”. De fet, el conseller delegat d’ACCIÓ ha subratllat que des del 2017 s’han gairebé triplicat el nombre d’empreses catalanes que proveeixen solucions en l’àmbit de la indústria 4.0.
Les 490 empreses catalanes que han rebut fins ara els ajuts Cupons d’Indústria 4.0 en el marc del programa ProACCIÓ 4.0 són majoritàriament dels sectors de la logística, distribució i comerç electrònic (12,6%), la metal·lúrgia i productes metàl·lics (10,2%), infraestructures i construcció (9,8%) i alimentació i productes gurmet (9,6%). En total s’han cobert prop del 75% de les sol·licituds presentades per empreses catalanes.
El programa ProACCIÓ 4.0 va arrencar el novembre de 2019 impulsat per ACCIÓ amb l’objectiu d’accelerar la transformació tecnològica de les empreses catalanes, especialment de les pimes, en col·laboració amb el Consell General de Cambres de Catalunya, Foment del Treball, PIMEC, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i la Fundació per a la Indústria. Fins ara, a banda d’oferir suport en la diagnosi o implantació de plans de transformació, s’han dut a terme més de 40 jornades de sensibilització arreu de Catalunya que han comptat amb la participació de més de 3.300 professionals i 1.300 empreses.
A més, s’han format més de 170 professionals en diverses edicions d’un curs específic per a la gestió i implantació de plans de transformació digital i s’ha acompanyat empreses catalanes a esdeveniments internacionals a Catalunya i Europa com l’IOT Solutions World Congres, la Fira Advanced Factories, l’In(3D)ustry, la Fira Hannover Messe a Alemanya o la FORMNEXT – 3D Printing.
A banda d’explicar les xifres del balanç del programa ProACCIÓ 4.0 i presentar la nova convocatòria, durant la jornada també s’ha donat a conèixer l’informe La indústria 4.0 a Catalunya, elaborat per ACCIÓ i disponible en aquest enllaç. Aquest document representa una actualització respecte l’anterior realitzat l’any 2017 i identifica fins a 1.111 empreses treballant a Catalunya en l’àmbit de la Indústria 4.0, el triple respecte l’anterior anàlisi.
Es tracta d’un ecosistema en creixement que ja acumula una facturació agregada superior als 5.500 milions d’euros i genera 26.400 llocs de feina. A més, un 45,5% de les empreses té menys de 10 anys de vida, el 28,5% són startups i prop d’un terç són exportadores (31,3%).
La tecnologia que predomina entre les empreses que treballen amb Indústria 4.0 a Catalunya és la ciberseguretat, amb 361; tot i que les empreses amb facturació més elevada són les que es dediquen a intel·ligència artificial i a internet de les coses (IoT).
De fet, l’activitat en Indústria 4.0 a Catalunya registra un creixement sostingut que també repercuteix en el nombre de projectes iniciats a escala europea, que és de 251 en el període 2014-2020; amb un creixement que va dels 19 de l’any 2016 als 58 del 2020. En global, tots aquests projectes han mobilitzat 151 milions d’euros.
Pel que fa als sectors d’aplicació, l’informe apunta que els que més estan demandant solucions d’Indústria 4.0 a Catalunya són el metal·lúrgic i de productes metàl·lics, l’alimentació i els productes gurmet, i la logística, el comerç electrònic i la distribució.
L’informe també repassa la situació global de la Indústria 4.0, analitza les tecnologies que la integren i presenta les principals tendències en aquest àmbit. En aquest cas, les tecnologies biològiques, el disseny centrat en la persona, el creixement de l’automatització intel·ligent, els materials avançats, la sostenibilitat i la capacitat de treballar un 100% en remot s’erigeixen com els principals camps de futur per a la Indústria 4.0.
Finalment, l’estudi també repassa algunes de les principals inversions d’empreses estrangeres que ha rebut Catalunya en la Indústria 4.0, així com presenta diversos exemples destacats d’empreses catalanes que estan desenvolupant projectes de transformació tecnològica aplicada a la indústria.