L’empresa catalana i l’investigador Sadegh M. Astaneh (PhD) lideren un projecte per monitorar les dades d’aigua i de fertilitzant, analitzar-les i fer una recomanació de reg a l’agricultor
L’empresa catalana ModpoW i l’investigador Sadegh M. Astaneh (PhD) han creat un sistema de monitoratge basat en el Big Data i el Machine Learning per optimitzar l’aigua i els fertilitzants en l’agricultura professional. La solució, que pot arribar a estalviar més del 30% del consum anual d’aigua i fertilitzant, monitora les dades de líquid que hi ha sota terra per elaborar una recomanació de reg a l’agricultor, segons les condicions en temps real de cada parcel·la.
El projecte ha rebut el suport de la Unió Europea -sota l’acord de subvenció MSCA 712949- i d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa, adscrita al Departament d’Empresa i Treball- mitjançant el programa TECNIOspring PLUS, que finança el 100% de la contractació d’investigadors i promou la incorporació de talent experimentat a les empreses i agents d’R+D catalans. ModpoW va contractar l’investigador l’any 2019 i gràcies a aquest ajut han pogut desenvolupar conjuntament el pla.
Per implementar la solució, que porta el nom de MATAI, el procés comença amb una anàlisi de la finca corresponent per veure les característiques del terreny. A continuació es parcel·la l’àrea i es fa un estudi del seu comportament. El següent pas és la instal·lació dels sensors, que monitoren dades com l’entrada d’aigua a la terra o el seu drenatge i les envien a un núvol que ha desenvolupat la mateixa empresa. Finalment, amb tota la informació recollida la tecnologia proposa al productor plans de reg i fertilització d’acord amb les condicions reals del sòl.
Tal com destaca Jordi Barceló, CEO de l’empresa, “amb aquest sistema posem els ulls sota terra i informem l’agricultor de tot allò que passa i que a simple vista no pot veure”. Així, “estalviem grans quantitats d’aigua i fertilitzant, ja que tenim comprovat que, per por, molts productors reguen més i acaben perjudicant la collita”.
En aquest sentit, Barceló assegura que “com que el sòl es manté en bon estat perquè se li aplica la quantitat necessària d’aigua i fertilitzant, es maximitza la producció i el producte surt amb més qualitat”.
Per la seva part, Astaneh apunta que “la precisió de les indicacions i la informació recollida pels dispositius són dues peces clau perquè les recomanacions siguin tan acurades com sigui possible”. L’investigador afegeix que “aquest projecte d’R+D suposa un valor afegit en l’activitat del conreu de les fruites i verdures”.
ModpoW centra el seu mercat en països com Portugal, França o Tunísia, “perquè són llocs on més escasseja l’aigua”, explica el CEO. Tot i això, també han treballat per marques de Florida, als Estats Units. Actualment la companyia té més de 300 clients, com Girona Fruits, Giropoma, Conca de la Tordera, Agromillora o Señorío de Rioja.
L’empresa, amb seu a Barcelona i una vintena de treballadors, té previst obrir enguany una ronda de finançament d’entre 500.000 euros i un milió d’euros de capital públic i privat. A més, el 2020 va crear una certificació d’ús racional d’aigua anomenada Droptimus, que avala les marques que fan una bona utilització d’aquest recurs.