ACCIÓ i el clúster danès Odense Robotics signen un acord per impulsar la col·laboració en l’àmbit de la robòtica

Sota aquest acord, s’impulsarà el desenvolupament de projectes tecnològics cooperatius entre empreses d’ambdós territoris i es fomentarà la introducció de l’automatització i tecnologies innovadores en diferents indústries

  • Fabricació avançada i robòtica
  • 14/11/2020 13:25

ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement, a través de lOficina Exterior de Comerç i d’Inversions d’ACCIÓ a Copenhaguen, ha signat un acord amb Odense Robotics, el principal clúster del sector de la robòtica a Dinamarca. L’objectiu és fomentar la col·laboració entre ambdós organismes per crear sinergies i compartir coneixements entre els ecosistemes català i danès en l’àmbit de la robòtica.

Odense Robotics agrupa més de 130 empreses que sumen 13.900 treballadors, així com 8 centres educatius de l’àmbit de la robòtica i l’automatització. El clúster busca accelerar el creixement i la innovació del sector a Dinamarca, tot connectant empreses, emprenedors i centres de recerca i educació i tots els agents de l’ecosistema.

Sota aquest acord, ACCIÓ i Odense Robotics impulsaran el desenvolupament de projectes tecnològics cooperatius entre empreses d’ambdós territoris i fomentaran la introducció de l’automatització i tecnologies innovadores en diferents indústries. L’acord també comporta l’organització de seminaris, workshops i de missions. De fet, una delegació d’empreses que formen part d’Odense Robotics té previst visitar Barcelona al 2021.

Segons la directora de l’Oficina d’ACCIÓ a Copenhaguen, Irmelin Ipsen, “la signatura d’aquest acord és un pas molt important de la col·laboració entre Catalunya i Dinamarca, ja que l’objectiu a l’Oficina d’ACCIÓ a Copenhaguen és impulsar la col·laboració entre els països nòrdics i Catalunya en els àmbits del comerç, la innovació i la inversió per al benefici mutu de les dues regions”. D’acord amb Ipsen, “el sector de la robòtica és essencial per al futur i impulsar la innovació en aquest camp pot ser un gran benefici per a les nostres indústries. Volem donar suport activament a l’intercanvi bilateral de  tecnologia i innovació i creiem que la col·laboració entre Catalunya i Odense Robotics es reforçarà amb aquest acord”, assegura.

Per la seva banda, el Cluster Director d’Odense Robotics, Mikkel Christoffersen, subratlla que “la principal missió d’Odense Robotics és apropar la innovació a tota la indústria danesa”. “És molt important per a les empreses daneses que tenen un enfocament internacional poder conèixer clients rellevants per a la indústria. L’ecosistema a Dinamarca consisteix principalment en empreses petites, joves i molt innovadores i és molt important que coneguin els clients adequats en el moment adequat del seu desenvolupament, i aquesta és una de les raons per les quals estem tan satisfets d’anunciar aquest acord amb ACCIÓ”, ha afegit.

Oficina Exterior de Comerç i d’Investions als països nòrdics

ACCIÓ va establir la seva Oficina Exterior de Comerç i d’Inversions a Copenhaguen l‘any 1991 amb l’objectiu d’impulsar les relacions comercials entre ambdós territoris i de fomentar el desenvolupament de projectes conjunts en l’àmbit de la innovació. En concret, l’oficina s’especialitza en el suport de projectes dels sectors de les smart cities, les ciències de la vida, les TIC i la robòtica. Des de l’oficina de Copenhaguen, a banda de Dinamarca, també es cobreixen els mercats de la resta de països escandinaus i les repúbliques bàltiques.

En aquest sentit, precisament a finals de 2019, la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, va participar en l’acte d’obertura del nou hub de robòtica col·laborativa que les empreses daneses Universal Robots i MiR han establert al districte 22@ de Barcelona. Aquestes instal·lacions de 1.500m2 tenen l’objectiu d’impulsar la innovació en l’àmbit de la robòtica i els robots mòbils, així com la creació de sinergies entre desenvolupadors, distribuïdors i fabricants. Segons dades d’ACCIÓ, actualment hi ha 117 empreses daneses establertes a Catalunya, mentre que les exportacions catalanes a Dinamarca van sumar prop de 365 milions d’euros l’any 2019.