El càncer de pell és la forma més comuna de càncer i està augmentant a nivell mundial. Històricament, el diagnòstic de càncers de pell ha depès de diverses tècniques convencionals, principalment biòpsies, que es realitzen de manera invasiva. Existeix una àmplia varietat d’eines comercials de diagnòstic i tècniques auxiliars per a detectar aquest tipus de càncer.
El diagnòstic no invasiu de càncer de pell inclou tecnologies i mètodes com la dermatoscòpia, ecografia, microscòpia confocal, espectroscòpia Raman, espectroscòpia de fluorescència, tomografia de coherència òptica, termografia i bioimpedancia elèctrica. No obstant això, aquestes tècniques tenen una sèrie d’aspectes negatius: són invasives per al pacient, no són immediates (s’ha d’emportar mostra al laboratori), tenen un cost elevat i necessiten personal i equipament altament especialitzat.
Per a donar una solució que pal·lïi aquests inconvenients, s’ha iniciat el projecte SkinSens, l’objectiu del qual és desenvolupar un sensor termo-òptic amb lectura elèctrica per a detectar aquestes alteracions de la pell, dissenyant un prototip que serveixi per a la validació. Skinsens suposarà un impacte social important, sobretot pel que fa a la salut pública, en tractar-se d’una nova solució que de manera senzilla i pràctica podrà ser utilitzada com “point of care” de centres mèdics i en processos quirúrgics en hospitals, reduint el volum de complicacions i avanços de l’afecció sense diagnosticar.
Per a dur a terme aquesta recerca, es va conformar un consorci format per Radiantis, ASE Optics Europe, Procarelight i l’Institut de Fotomedicina que, coordinat per secpho, ha estat beneficiari dels fons Next Generation EU canalitzats pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme dins del programa de suport a les Agrupacions Empresarials Innovadores, l’objectiu de les quals és digitalitzar la indústria.
En aquest esdeveniment es presenten els resultats del projecte amb l’ecosistema de secpho i altres entitats que vulguin conèixer els últims avanços en el sector de la salut. Pots llegir més sobre el projecte aquí.
Presentar els resultats del projecte amb l’ecosistema de secpho i altres entitats que vulguin conèixer els últims avanços en el sector de la salut