La Comissió Europea posa en marxa eines d’intel·ligència artificial a la plataforma digital AI-on-Demand per a investigadors i empreses

Aquesta plataforma posa a disposició eines i solucions d’intel·ligència artificial desenvolupades a Europa per impulsar la innovació empresarial i la sobirania tecnològica.

  • Intel·ligència Artificial
  • 09/07/2025 15:04

La Comissió Europea ha posat en marxa noves funcionalitats a la plataforma AI-on-Demand, una infraestructura digital de referència que posa al centre la voluntat de convertir Europa en un veritable continent de la Intel·ligència Artificial (AI Continent). Aquesta plataforma, desenvolupada en el marc dels projectes europeus AI4Europe i DeployAI, ofereix eines d’IA fiables, recursos computacionals i mòduls llestos per utilitzar, pensats tant per a investigadors com per a empreses, pimes i entitats del sector públic.

Entre les noves funcionalitats s’inclouen un marketplace d’eines d’IA, una eina de desenvolupament accessible amb poca necessitat de programació, i solucions segures per a aplicacions d’IA generativa i models de llenguatge avançats. Tot plegat forma part d’una estratègia per reforçar la sobirania digital europea, connectar el talent local amb el teixit empresarial i reduir la dependència d’altres entorns tecnològics globals.

En aquest context, els Digital Innovation Hubs (EDIHs), com el DIH4CAT a Catalunya, tenen un paper fonamental per connectar les empreses amb l’ecosistema europeu d’IA, identificant el camí més adequat segons el seu nivell de maduresa tecnològica. Concretament, el DIH4CAT assessora les empreses catalanes en la identificació de solucions d’IA i les ajuda a accedir als recursos més adequats dins la plataforma AI-on-Demand i altres iniciatives europees com:

  • Les AI Factories (com la del Barcelona Supercomputing Center, soci del DIH4CAT), per desenvolupar models d’IA avançats amb suport tècnic especialitzat.
  • Els Testing and Experimentation Facilities (TEFs), laboratoris d’experimentació per testar tecnologies d’IA en entrons reals, abans de la seva implementació.
  • Espais reguladors de prova (AI sandboxes), que permeten provar solucions d’IA sota condicions legals controlades.

Aquesta xarxa de suport al voltant de la IA permet atendre de manera escalada les necessitats tecnològiques de les empreses, tant si es troben en una fase inicial com si busquen desenvolupar projectes avançats amb suport europeu.

En aquest ecosistema, La AI-on-Demand Platform es converteix en l’eix vertebrador : un repositori centralitzat que agrupa eines, models, recursos i casos d’ús desenvolupats a Europa, amb l’objectiu de facilitar-ne la reutilització i impulsar una IA segura i fiable.

La combinació entre la plataforma i la xarxa de suport fa possible traslladar l’excel·lència científica europea a l’aplicació empresarial directa, accelerant així la innovació en el teixit productiu.Les empreses interessades a rebre assessorament en projectes o finançament relacionats amb la intel·ligència artificial poden posar-se en contacte amb el DIH4CAT a través del formulari disponible al web.