Com impulsar la transformació tecnològica de les pimes, les start-ups tecnològiques i les entitats públiques?

Aquesta setmana s’han dut a terme tres esdeveniments formatius, emmarcats en el projecte DIH4CAT, per posar en marxa la digitalització de les empreses en sectors industrials i proveïdores de tecnologia.

  • Ciberseguretat
  • Connectivitat intel·ligent
  • Fabricació additiva i impressió 3D
  • Fabricació avançada i robòtica
  • Fotònica
  • Intel·ligència Artificial
  • Serveis transversals
  • Supercomputació
  • 25/11/2022 14:46

L’adopció de tecnologies emergents pot beneficiar enormement les empreses de diferents maneres. Permet aconseguir un avantatge competitiu mitjançant la creació de nova proposta de valor, impactant en les estructures tradicionals d’ingressos i costos de les petites i mitjanes empreses (pimes). No obstant això, malgrat la voluntat de les empreses d’adoptar la transformació digital, sovint tenen una comprensió borrosa de com començar.

Per això, tres esdeveniments emmarcats en el projecte DIH4CAT s’han realitzat aquesta setmana per a formar i impulsar la transformació tecnològica de les pimes, les start-ups tecnològiques i les entitats públiques. Un webinar organitzat per IESE Business School per digitalitzar les pimes mitjançant tecnologies emergents; un curs de capacitació 5G per a empreses, dut a terme per la Fundació i2CAT i un taller d’identificació de reptes tecnològics, d’Eurecat – Centre Tecnològic de Catalunya.

Digitalising SMEs via Emerging Technologies
El webinarDigitalising SMEs via Emerging Technologies” del 23 de novembre va estar conduït per la professora d’Emprenedoria d’IESE, Sandra Sieber, i dirigit a les pimes que volen començar a adoptar tecnologies emergents. En aquesta sessió en línia es va plantejar la dada de la Comissió Europea, on només el 55% de les pimes del continent tenen almenys un nivell bàsic de digitalització, que indica que gairebé la meitat de les pimes no aprofiten les oportunitats creades pel món digital.

Per això, es va aprofundir en la transformació de la indústria pels últims avenços tecnològics, en els beneficis de l’adopció de tecnologies emergents i la seva influència en el model de negoci de les pimes i en els instruments disponibles per fomentar l’adopció de tecnologies emergents.

Aquest va ser el primer webinar en el marc del DIH4CAT organitzat per l’escola de negocis, que va obrir el director executiu de l’Entrepreneurship and Innovation Center, Josemaria Siota.

Curs de capacitació 5G per a empreses
El passat dia 24 de novembre del 2022, la Fundació i2CAT i la Generalitat de Catalunya van organitzar el “Curs de capacitació 5G per a empreses”, que va dotar els assistents en coneixements de base sobre la tecnologia 5G, tant pel que fa a aspectes tecnològics com els nous models de negocis i les verticals d’ús que apareixen gràcies a la seva implantació. Durant el curs, també es va presentar el DIH4CAT, així com les oportunitats que ofereix per a pimes del sector.

El curs, amb la col·laboració del DIH4CAT i de la iniciativa 5G Barcelona, es va estructurar en diferents blocs formatius, amb un primer d’aproximació tecnològica a la 5G, que va exposar el professor del Departament de Teoria del Senyal i Comunicació de la Universitat Politècnica de Catalunya · BarcelonaTech (UPC), Ramon Ferrús. En el primer bloc es van detallar les motivacions i les necessitats de 5G, els seus escenaris d’ús, les seves prestacions i l’arquitectura general, i tecnologies de base d’un sistema 5G i capacitats més rellevants (estandardització, les bandes de freqüència 5G i la seva situació actual).

En el segon bloc, es va centrar en les verticals d’aplicació, casos d’ús i impacte de la 5G. La directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic a la Fundació i2CAT, Rosa Paradell, va explicar l’impacte de la 5G, verticals d’aplicació, monetització i models de desplegament i va exemplificar casos d’èxit 5G nacionals i internacionals.

Finalment, l’estratègia 5G de Catalunya i els nous mercats de la 5G va ser el tema central de l’últim bloc formatiu. En aquesta línia, el project manager de la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya, Xavier Flores, va exposar l’estratègia 5G de l’àrea de CatalunyaPonent i el head of Digital Connectivity de Mobile World Capital Barcelona, Sergi Sarri, va especificar els nous models de negoci i nous mercats per a la 5G.

Taller d’identificació de reptes tecnològics a la cadena de valor de les empreses i possibilitats de finançament per projectes d’adopció de tecnologies avançades
El mateix dia 24 també es va dur a terme el “Taller d’identificació de reptes tecnològics a la cadena de valor de les empreses i possibilitats de finançament per projectes d’adopció de tecnologies avançades”, un workshop organitzat pel DIH4CAT i Eurecat, per ajudar a les pimes i grans empreses a avaluar com afrontar els principals reptes comuns i de la seva cadena de valor mitjançant la incorporació de les tecnologies més avançades.

El taller, que es va realitzar en línia, va ser una oportunitat per presentar el Digital Innovation Hub de Catalunya i les seves capacitats. Després, es va fer el mateix amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Més endavant, els assistents van tenir l’oportunitat de conèixer casos d’èxit en intel·ligència artificial, que va exemplificar el Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI) i en fabricació additiva i impressió 3D, per part de Leitat Technological Center.

Per concloure, es va plantejar als presents dinàmiques de creativitat per aixecar reptes que es poguessin llançar als nodes vinculats a les diferents tecnologies clau i es van posar en comú i presentar els projectes elaborats.