Primera trobada Nacional dels European Digital Innovation Hubs a Barcelona

La xarxa d’EDIHs serà clau per accelearar l’adopció de tecnologies digitals avançades a les empreses europees

  • Ciberseguretat
  • Connectivitat intel·ligent
  • Fabricació additiva i impressió 3D
  • Fabricació avançada i robòtica
  • Fotònica
  • Intel·ligència Artificial
  • Supercomputació
  • 23/05/2023 13:47

El passat 16 de maig es va organitzar la primera Trobada Nacional dels European Digital Innovation Hubs (EDIHs) a les oficines d’ ACCIÓ a Barcelona. ACCIÓ actua com a representant Nacional de la xarxa envers la Comissió Europea. A la trobada hi van participar un total de 22 EDIHs procedents de diferents regions d’Espanya, amb l’objectiu d’establir col·laboracions i connexions entre els participants, i poder abordar els diferents reptes per a la digitalització de les empreses i la indústria a nivell nacional.

 

La jornada va començar amb la intervenció d’Oriol Alcoba, Director General d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, que va donar la benvinguda institucional als 22 EDIHs regionals que van assistir a aquesta Trobada Nacional. També va mostrar el seu agraïment María Muñoz, Directora General d’Indústria i PIME al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, que va remarcar la importància de que aquesta primera trobada fos un inici de col·laboració entre els centres de les diferents regions.

 

Més endavant, va prendre la paraula Yves Paindaveine, Representant de la Comissió Europea, que va aportar la visió de la Comissió, convidant a assegurar el creixement econòmic i competitivitat a nivell global a través dels EDIHs i posant focus a l’objectiu marcat per 2030, que vol aconseguir que almenys un 90% d’empreses d’Europa tinguin un nivell de digitalització bàsic, i un 75% hagin incorporat alguna tecnologia avançada, com intel·ligència artificial, ciberseguretat o robòtica, per exemple.

 

Yves Paindaveine va afegir que existeixen un total de 70 EDIHs aproximadament, 25 d’ells espanyols i amb segell d’excel·lència per part de la Unió Europea. També va fer referència en la importància de les coinversions per tal de desplegar estratègies, i en la transició verda, ja que els EDIHs poden arribar a ser una eina molt important pel desenvolupament de noves tecnologies sostenible. A més, va insistir en la importància del Pla Nacional de Recuperació, Transformació i Resiliència com a eina de suport per a impulsar els Centres d’Innovació Digital a nivell nacional. Per a acabar, va instar als EDIHs a col·laborar i compartir bones pràctiques, recolzats en la Digital Transformation Accelerator (DTA), i a demostrar l’impacte sòlid dels EDIHs en les empreses, reflectit en la consecució dels indicadors claus d’acompliment (KPIs).

 

Posteriorment, va intervenir David Vidal, Director de la Digital Transformation Accelerator (DTA), que va presentar els serveis oferts per la DTA, que té com a objectiu fer costat a la xarxa d’EDIHs i accelerar la transformació digital de l’economia Europea.

 

Seguidament, Miguel Sánchez, Director d’Innovació, Emprenedors i Pimes, de l’Escola d’Organització Industrial (EOI), va presentar la convocatòria del Programa de Suport als Digital Innovation Hubs (PADIH). La convocatòria neix dins del Programa Europa Digital i el finançament s’emmarca en el Pla de Recuperació per a petites i mitjanes empreses. En la presentació es va parlar sobre l’estat d’execució del programa i es va donar informació pràctica sobre la convocatòria.

 

L’EOI va resumir que, fins al moment s’han rebut 173 sol·licituds de 6 EDIHs diferents, entre ells la majoria del Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT), que n’ha presentat 135. Els EDIHs restants que han percebut sol·licituds han estat Digitalització Intel·ligent, Sostenible i coheSiva (DIGIS3), Aragó EDIH, Centre d’Innovació Digital Air-Andalusia, Astúries Digital Innovation Hub (AsDIH) i Polo d’Innovació Digital de Navarra, IRIS.

 

Finalment, els 22 EDIHS van fer una breu intervenció per explicar la seva activitat, estructura organitzativa, fonts de finançament i reptes i reflexions, per tal d’establir connexions i col·laboracions.

 

A la tarda, els assistents van tenir l’oportunitat de conèixer l’ecosistema i infraestructures de tecnologies avançades de Catalunya, i es va visitar les instal·lacions del International Advanced Manufacturing 3D Hub (IAM3DHUB), líder de l’àmbit tecnològic en fabricació additiva i impressió 3D i entitat sòcia del DIH4CAT, al costat de Leitat Technological Center. Igualment, es va visitar el Barcelona Supercomputing Center, principal agent del node de supercomputació, també entitat sòcia del DIH4CAT. D’aquesta manera, van poder conèixer de primera mà les capacitats de totes dues institucions i els casos d’adopció tecnològica i de digitalització de pimes, start-ups i entitats públiques.