Presentació del Satèl·lit Espanyol d’AgrifoodTEF

  • Fabricació avançada i robòtica
  • Intel·ligència artificial
  • Dimecres, 10 Juliol 2024 - Dimecres, 10 Juliol 2024 De 10.30 h a 13.30 h

El satèl·lit espanyol del projecte AgrifoodTEF al costat del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, presenten el projecte a Espanya i com aquest pot ajudar empreses agroalimentàries amb productes i solucions a validar-les i llançar-les en el mercat europeu.

PROJECTE AGRIFOOD TEF

El projecte AgriFood Tef d’alguna manera arrenca quan en 2022, la Comissió Europea va llançar una convocatòria per a donar suport a una única xarxa paneuropea d’espais controlats de proves d’intel·ligència artificial i robòtica per al sector agroalimentari o Agrifood TEF.

El projecte resultant ja s’ha posat en marxa https://www.agrifoodtef.eu/ i té previst mobilitzar una inversió de 60 milions d’euros en els pròxims 4 anys, repartits en nodes principals i nodes satèl·lits, desplegats en nou Estats membres (Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, França, Holanda, Itàlia, Polònia i Suècia), amb un total de 30 entitats participants.

Dins d’aquesta xarxa, el Node Satèl·lit AgriFoodTEF España podrà gestionar, en els pròxims anys, 5 milions d’euros, 2,5 milions procedents de la Comissió Europea i altres 2,5 aportats pel Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació via Conveni. En concret, el node oferirà serveis tecnològics a empreses, especialment a PIMES que dissenyin productes o serveis digitals orientats al sector agroalimentari que es trobin en estat avançat de desenvolupament o pròxim al mercat. Aquestes empreses podran beneficiar-se del node satèl·lit espanyol per a provar, validar o certificar els seus productes i serveis abans del seu llançament al mercat, tant en instal·lacions físiques com plataformes per a proves virtuals.

Hi haurà tres àrees geogràfiques que concentraran la major part de les infraestructures físiques ofertes pel node satèl·lit espanyol i que atendran diferents subsectors:

  • Córdoba: A través de les instal·lacions i recursos de la Universitat de Còrdova, oferirà una oferta de serveis orientada a cultius herbacis, horticultura i fruiteres, ramaderia extensiva i indústria alimentària. Donarà suport a aquesta seu l’empresa espanyola Hispatec.
  • A Corunya: Per mitjà de les instal·lacions del CIAM (Centre de Recerques Agràries en Mabegondo, pertanyent a AGACAL) i l’equipament del Centre Tecnològic Gradiant, la seva oferta de serveis estarà més orientada a la producció de farratges i la producció làctia. En aquesta iniciativa col·laborarà el centre gallec d’innovació digital DIH Datalife.
  • Lleida: A través de les instal·lacions i recursos de la Universitat de Lleida, Agrotecnio, el Centre d’Estudis Porcins i els del Parc Agrobiotech de Lleida, s’orientarà principalment al sector porcí, la fruticultura i els espais de dades agroalimentàries.
  • La jornada també es retransmetrà per streaming i s’hi podrà accedir des del canal de youtube de La Vega Innova https://www.youtube.com/@LaVegaInnova